Feed on
Posts
Comments

Brand i grannkvarteret

Om det var någon som var hemma på eftermiddagen 19 juli, runt 16.30, så hörde ni troligtvis en massa sirener nära oss.
Det var brandkåren som tyvärr fick rycka ut på en vindsbrand till MKB-husen vid Älggatan/Östra Ansgarigatan.
Det har tydligen brunnit på vinden men ingen ska vara skadad.

https://www.sydsvenskan.se/2023-07-19/vindsbrand-pa-limhamn

Strömavbrott

Eon har ett strömavbrott som påverkar hus 18, 20 och 49 och flera grannfastigheter i kvarteren runtomkring. Vissa av våra hus har ström.

Felet är inte hos oss utan hos Eon.

Detta påverkar internet för alla
hus i föreningen eftersom signalen kommer in via hus 20, som nu är strömlöst.

Eon har ännu ingen prognos men tekniker är på väg.

Uppdatering: Strömavbrottet påverkade cirka 270 kunder och strömavbrottet varade cirka 15.30-16.30.

Hej alla,

protokoll och ÅR för årsstämman 2023 lagts upp HÄR.

/Styrelsen

Föreningens årsstämma för 2022 hålls 15 maj. Kallelse med agenda och inkomna motioner har delats ut till alla boende.

Om du planerar att delta och vill ha fika efteråt så glöm inte att lämna in kupongen i tid så att vi kan beställa.

Förslag till årsredovisning som stämman ska ta ställning till finns här:
FÖRSLAG TILL ÅRSREDOVISNING 2022

Behöver du en utskriven kopia finns det att hämta vid expeditionen. Samma portkod som din port. Är de slut lägger vi ut nya efterhand.

Mvh
Styrelsen

 

Kanarienytt maj

Ett nyhetsbrev för maj har publicerats på: https://www.kanariefageln.se/?page_id=298

Det är ett större avbrott i fjärrvärmen i hela Malmö för tillfället och det påverkar även oss. Vi får värme och varmvatten via fjärrvärme. Felet ligger alltså inte hos oss utan påverkar hela Malmö och Burlöv.

https://www.eon.se/fjarrvarme/avbrott/aktuella (verkar dock inte vara uppdaterat med det här avbrottet när detta skrivs 20.50)

https://www.sydsvenskan.se/2023-04-20/stora-problem-med-fjarrvarmen-och-varmvatten-i-malmo

– Vi har ett tekniskt problem som vi håller på att felsöka, säger Terje Frennefalk, pressinformatör på Eon.
Felet upptäcktes vid 20-tiden.
– Det här påverkar hela Malmö och Burlövs kommun som läget är just nu

 

Ett nyhetsbrev för mars har publicerats på: https://www.kanariefageln.se/?page_id=298

OBS, på baksidan av Kanarienytt som delats ut har ni information rörande att vi har kalkylerat med ett för högt elpris och det kommer att komma ut nya avgiftsavier med rätt eldebitering.

Vi höjer månadsbetalningen till 350 kr eftersom de löpande elpriserna fortfarande är högre än tidigare år men den efterdebitering som kom efter avläsningen i december kommer att vara betydligt lägre än på de avier som nu skickats ut av HSB. Elstödet är redan avräknat från det ni betalar.

Det var även fel på hur den nya månadsbetalningen för el skrevs ut på avierna. Detta kommer att rättas på de nya avierna. HSB skrev det som 350 kr plus moms, det ska vara 280 kr plus moms (som då blir totalt 350 kr).

Betala alltså inte med de avier som har kommit nu, det kommer att komma ut nya med rätt siffror.

/Styrelsen

Om du vill få information om planerade och akuta vattenavstängningar så kan du registrera ditt nummer på https://www.vasyd.se/Artiklar/SMS-avisering så får du information om det är något som berör din adress.

Även vissa planerade arbeten kommer med så kort varsel att föreningen inte hinner få ut information till de boende.

 

 

Nu är vi förbi trettonhelgen och ljusslingorna tas ned. Normalt hade vi haft dem uppe längre men som elsituationen är så känns det solidariskt att inte överanvända slingorna.

Redan den 21 december hade vi den kortaste och mörkaste dagen och sedan dess vinner vi varje dag ett par minuter dagsljus och snart är vi i den ljusa årstiden!

Vi verkar enligt nyhetsrapporter och myndigheter vara i ett läge där vi behöver åtminstone diskutera möjligheten att det kan komma kortare och längre strömavbrott där vissa strömförbrukare kopplas ifrån för att elen ska räcka till prioriterade förbrukare som sjukhus, räddningstjänst etc.

Föreningens roll i detta: Föreningen har ingen kontroll över detta och kan inte göra annat än informera så att ni har möjlighet att förbereda och informera er om vad som kan komma att hända. Föreningen kommer inte att få någon annan information än ni får.

Allmänt: Det finns ingen information om eller när det blir strömavbrott. Inte heller hur långa de riskerar att bli. Det är bara att följa med i dagliga nyheter och kolla länkarna nedan.

Ha gärna värmeljus och andra ljus hemma (vanliga eller batteridrivna) som kan tända vid behov. Se till att ha bra batteri i brandvarnaren och brandsläckare hemma.
Ha gärna en radio hemma som du kan driva med batterier. Testa den innan och ha färska batterier. Information vid strömavbrott kommer sannolikt att ges på Radio P4 (102mhz).

Vad händer när strömmen kommer tillbaka: Förhoppningsvis blir det precis som vid ett vanligt strömavbrott. Man får ställa om klockan på micron och lite annat men på det stora hela så startar allting bara upp igen.

Kallvatten: Detta bör fungera om vattenverket i Malmö får behålla sin ström så att trycket kan bibehållas. Föreningen har inga pumpar eller annat som rör kallvattnet. Det kan vara lämpligt att ha några dunkar som kan fyllas med kallvatten.

Varmvatten: Vårt varmvatten ”tillverkas” av kallvatten som värms upp med fjärrvärme i vår värmeanläggning. Ett strömavbrott kommer att göra våra cirkulationspumpar strömlösa och även om varmvatten kommer finnas en stund, kommer det sannolikt tappa tryck och värme efter ett tag. Det är m a o viktigt att inte duscha eller tappa upp bad vid strömavbrott.

Det kan också vara läge att leta fram en termos som kan fyllas med varmt vatten om man vet att det behövs för te/kaffe eller annat inom de närmsta timmarna.

Värme i radiatorerna: Vår värme kommer från fjärrvärme och det varma vattnet pumpas runt i våra radiatorer med hjälp av pumpar. Dessa pumpar stannar vid strömavbrott och då slutar varmvattnet att cirkulera i radiatorerna vilket gör att de sakta svalnar. Det kan vara läge att se över så att man har varmare kläder/sockar för dagtid och filt/extra täcke på kvällen.

Kyl/frys: Blir det strömavbrott kan det vara bra att inte öppna kyl och frys för ofta. De håller kylan ett par timmar men ju oftare man öppnar dörren desto fortare försvinner kylan.
Har du mediciner eller annat som måste hållas kylt måste du tänka på en reservplan; kanske kylklampar i frysen och en frysbox som du ställer ut på balkongen (vid kallt väder) vid långvarigt strömavbrott.

Kodlås på entréportar, sophus och cykelkällare: Dessa behöver ström för att fungera men det vanliga nyckellåset fungerar utan ström. Sätt redan nu i portnyckeln (som också går till källardörren) och tvättstugenyckeln (till sophuset) i nyckelknippan så att du är redo om det blir strömavbrott.

Belysning: Vid strömavbrott fungerar ingen belysning, varken i lägenheter, trappor, ytterbelysning eller i källare. Möjligen kan gatubelysningen vara i gång till viss del men detta är osäkert.
Ha gärna en ficklampa eller pannlampa hemma. Testa den och se till att ha färska batterier och kanske några batterier i reserv.

Telefoner: Både fast och mobil telefoni påverkas sannolikt av strömavbrott. Vissa antenner för mobiltelefoni kan ha reservkraft men det är oklart om det finns överallt.
Använder du mobiltelefon som väckarklocka så tänk på att ha mobilen laddad. Det kan vara bra att ha en powerbank hemma (och alltid laddad).

Internet: Internetuppkopplingen i våra hus fungerar inte utan ström. Internet via mobilen kan kanske fungera men det beror på respektive operatör.

Mer information finns här:
Malmö stad: https://malmo.se/Aktuellt-om-energifragan/Om-risker-for-frankoppling-och-prioriteringslistor-i-kommuner-och-lan.html
Krisinformation.se: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/stromavbrott
Följ Krisinformation på Instagram.

Older Posts »