Feed on
Posts
Comments

Router till bredband

Nedan råd är att betrakta som välvilliga tips. Du står själv som 100% ansvarig för vad du köper och föreningen tar inget ansvar.

För att komma åt internet behöver du en så kallad router mellan uttaget och din enhet. Routern är en liten box som du ansluter till nätverkssuttaget i hallen och sen ansluter din enhet/dator/telefon/tablet/Ipad/tv etc till routern via kabel eller trådlöst. Man kan få router från Bredband2 för en månadskostnad men man kan också köpa en egen router. Hur man väljer att göra är helt upp till en själv.

Har du en befintlig router idag så kan du fortsätta köra med den. Routern är en fristående komponent och det är inte olika routers för olika bredbandsleverantörer. Det är som med TV. Din tv-apparat är inte beroende av vilken kabel-tv du har.

Vi får möjlighet till en mycket hög internethastighet (bandbredd) men de allra flesta kommer inte ens vara i närheten av att konsumera den. För de allra flesta kommer en ”vanlig” router att fungera alldeles utmärkt. Den som verkligen vill och kan konsumera hela bandbredden förutsätter jag är så om sig och kring sig att man själv tar reda på vilken router man behöver.

För dig som bara vill ha en ”vanlig” router så rekommenderar jag att du går till en butik som Webhallen/Teknikmagasinet/Elgiganten eller annat ställe som säljer sådan här utrustning och berättar att du får bredband och vill ha en helt vanlig router. Du bör klara dig bra med i princip vad som helst för under 1000 kr.

Även om du köper en av de billigare varianterna så kommer du sannolikt att klara dig utmärkt. De billigaste varianterna klarar ”bara” 300mbps (och vi får möjlighet till 1000mbps) så kommer du sannolikt ha mer bandbredd än du behöver ett bra tag framöver. Att köra ultraHD på Netflix kräver till exempel bara cirka 20-30mbps.

Styrelsen kan inte rådge mer än så här då vi inte är några experter. Känner du dig osäker så gå till en butik och fråga. Min egen erfarenhet är att personalen på Webhallen och Teknikmagasinet på Emporia är hjälpsamma och trevliga.

mvh Styrelsen gm John Lundqvist