Feed on
Posts
Comments

Vi verkar enligt nyhetsrapporter och myndigheter vara i ett läge där vi behöver åtminstone diskutera möjligheten att det kan komma kortare och längre strömavbrott där vissa strömförbrukare kopplas ifrån för att elen ska räcka till prioriterade förbrukare som sjukhus, räddningstjänst etc.

Föreningens roll i detta: Föreningen har ingen kontroll över detta och kan inte göra annat än informera så att ni har möjlighet att förbereda och informera er om vad som kan komma att hända. Föreningen kommer inte att få någon annan information än ni får.

Allmänt: Det finns ingen information om eller när det blir strömavbrott. Inte heller hur långa de riskerar att bli. Det är bara att följa med i dagliga nyheter och kolla länkarna nedan.

Ha gärna värmeljus och andra ljus hemma (vanliga eller batteridrivna) som kan tända vid behov. Se till att ha bra batteri i brandvarnaren och brandsläckare hemma.
Ha gärna en radio hemma som du kan driva med batterier. Testa den innan och ha färska batterier. Information vid strömavbrott kommer sannolikt att ges på Radio P4 (102mhz).

Vad händer när strömmen kommer tillbaka: Förhoppningsvis blir det precis som vid ett vanligt strömavbrott. Man får ställa om klockan på micron och lite annat men på det stora hela så startar allting bara upp igen.

Kallvatten: Detta bör fungera om vattenverket i Malmö får behålla sin ström så att trycket kan bibehållas. Föreningen har inga pumpar eller annat som rör kallvattnet. Det kan vara lämpligt att ha några dunkar som kan fyllas med kallvatten.

Varmvatten: Vårt varmvatten ”tillverkas” av kallvatten som värms upp med fjärrvärme i vår värmeanläggning. Ett strömavbrott kommer att göra våra cirkulationspumpar strömlösa och även om varmvatten kommer finnas en stund, kommer det sannolikt tappa tryck och värme efter ett tag. Det är m a o viktigt att inte duscha eller tappa upp bad vid strömavbrott.

Det kan också vara läge att leta fram en termos som kan fyllas med varmt vatten om man vet att det behövs för te/kaffe eller annat inom de närmsta timmarna.

Värme i radiatorerna: Vår värme kommer från fjärrvärme och det varma vattnet pumpas runt i våra radiatorer med hjälp av pumpar. Dessa pumpar stannar vid strömavbrott och då slutar varmvattnet att cirkulera i radiatorerna vilket gör att de sakta svalnar. Det kan vara läge att se över så att man har varmare kläder/sockar för dagtid och filt/extra täcke på kvällen.

Kyl/frys: Blir det strömavbrott kan det vara bra att inte öppna kyl och frys för ofta. De håller kylan ett par timmar men ju oftare man öppnar dörren desto fortare försvinner kylan.
Har du mediciner eller annat som måste hållas kylt måste du tänka på en reservplan; kanske kylklampar i frysen och en frysbox som du ställer ut på balkongen (vid kallt väder) vid långvarigt strömavbrott.

Kodlås på entréportar, sophus och cykelkällare: Dessa behöver ström för att fungera men det vanliga nyckellåset fungerar utan ström. Sätt redan nu i portnyckeln (som också går till källardörren) och tvättstugenyckeln (till sophuset) i nyckelknippan så att du är redo om det blir strömavbrott.

Belysning: Vid strömavbrott fungerar ingen belysning, varken i lägenheter, trappor, ytterbelysning eller i källare. Möjligen kan gatubelysningen vara i gång till viss del men detta är osäkert.
Ha gärna en ficklampa eller pannlampa hemma. Testa den och se till att ha färska batterier och kanske några batterier i reserv.

Telefoner: Både fast och mobil telefoni påverkas sannolikt av strömavbrott. Vissa antenner för mobiltelefoni kan ha reservkraft men det är oklart om det finns överallt.
Använder du mobiltelefon som väckarklocka så tänk på att ha mobilen laddad. Det kan vara bra att ha en powerbank hemma (och alltid laddad).

Internet: Internetuppkopplingen i våra hus fungerar inte utan ström. Internet via mobilen kan kanske fungera men det beror på respektive operatör.

Mer information finns här:
Malmö stad: https://malmo.se/Aktuellt-om-energifragan/Om-risker-for-frankoppling-och-prioriteringslistor-i-kommuner-och-lan.html
Krisinformation.se: https://www.krisinformation.se/detta-kan-handa/stromavbrott
Följ Krisinformation på Instagram.